RTH is er voor mensen die nood hebben aan beperkte, handicapspecifieke ondersteuning. Je hoeft geen aanvraag in te dienen bij het VAPH.
Rechtstreeks toegankelijke hulp die wij in De Witte Mol aanbieden voor kinderen en volwassenen met (een vermoeden van) een beperking zijn:
- Individuele begeleidingen ( mobiel en ambulant)
- Dagopvang
- Verblijf
- Outreach
Je kan deze verschillende vormen van rechtstreeks toegankelijke hulp ook combineren.
Wij luisteren naar je vraag en kijken hoe wij een aanbod kunnen bieden op uw maat.
Enkele voorbeelden :
Kan je extra ondersteuning gebruiken in de opvoedingssituatie, bij de communicatie, tijdens activiteiten … dan kan je gebruik maken van onze begeleiding.
Thomas gaat naar school, maar volgt elke week logopedie in De Witte Mol om SMOG-gebaren aan te leren en te onderhouden.
Als gezin heb je vragen hoe je beter kan omgaan met je kind met autisme. Een opvoeder komt observeren in je gezin en geeft je nuttige tips.
Dagopvang omvat de ondersteuning overdag. Je kan hiervan gebruik maken tijdens de week en in het weekend. Je kan ook halve dagen komen. Voor de dagopvang sluit je aan bij één van onze leefgroepen die het best aansluit bij je zorgnoden.
Marie woont thuis bij haar man. Twee dagen per week sluit ze aan bij een leefgroep van De Witte Mol. Zo wordt haar familie even ontlast van de zorg voor Marie.
Jef gaat naar het type 2 onderwijs, maar de schoolvakanties zijn voor het gezin moeilijk te overbruggen. Jef komt tijdens de schoolvakanties naar de dagopvang voor onze minderjarige kinderen en/ of jongeren.
Verblijf is een overnachting tijdens de week of in het weekend waarbij we je ook ‘s avonds en ’s ochtends ondersteunen. Krijg je de weekends, weekdagen en/of de vakanties soms niet gepast ingevuld, dan kan je gebruik maken van onze dagopvang in combinatie met verblijf.
Seppe komt tijdens de schoolvakanties en in de weekends regelmatig ‘logeren’ in De Witte Mol.
Het gezin van Jan wil eens op adem komen en boekt een vakantie met het gezin. Jan komt gedurende die tijd logeren in De Witte Mol.
Outreach voor professionelen
Rechtstreeks toegankelijke hulp kan ook een belangrijke bijdrage leveren voor meer inclusieve trajecten die mee opgezet worden door hulpverleners of ondersteuners.
Via mobiele en ambulante outreach kunnen wij onze kennis overdragen naar een groep van minimaal drie ondersteuners die behoefte hebben aan handicapspecifieke kennis om hun ondersteuning beter af te stemmen op de vragen en noden van personen met een handicap.
Het kan bijvoorbeeld gaan om handicapspecifieke kennisoverdracht aan een kinderopvang, voorzieningen van bijzondere jeugdzorg, een school, diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg, CAW’s, sociale huizen, opvoedingswinkels, groepspraktijken, zelfstandige (para)medici, scholen, andere VAPH-voorzieningen of -diensten.
Wie is wie?
Kristel Schoemans
Een nieuw gezicht op de Witte Mol. Zal ik me even voorstellen?
Mijn naam is Kristel Schoemans, 39j, trotse mama van Ella (13j) en partner van Luc.
We wonen met ons gezin in Lommel.
Na enkele stages binnen vzw Stijn startte mijn loopbaan in 2005 op Sint Oda. Vrij snel kwam ik terecht op een leefgroep met kinderen en jongeren waar de nodige uitdagingen de dag kleurde. Niet enkel de kinderen wisten mijn hart te veroveren, ook Luc, toen collega, nu mijn man, wist me te charmeren.
Dit betekende voor mij een overplaatsing naar de volwassenwerking van Sint Oda.
Na de geboorte van Ella leerde ik al doende over hoe kinderen een spiegel zijn voor ons. Dit wakkerde mijn passie om met kinderen te werken opnieuw aan. Hierdoor maakte ik de overstap naar de buitenschoolse kinderopvang. Deze keuze deed me 3 jaar later aankomen in het onderwijs.
Doorheen alle persoonlijke en professionele ervaringen bleef ik opleidingen volgen steeds met de focus op kinderen en hun context.
Af en toe moet je je leven ondersteboven houden om te zien of er nog meer in zit. En toen was er de vacature voor het RTH-team. Voor mij voelde dit als een volgend puzzelstuk op mijn levensweg.
Geluk is voor mij een combinatie van zinvol werk en thuis genieten van mijn eigen gezin. Een wandeling met onze hond, de natuur en een flinke portie zon maken me erg blij. Daarnaast vind ik rust in tuinieren, een goed boek, yoga of er even op uit trekken.
Sven Caers
Als 2de van het nieuwe R.T.H.-team mag ik mezelf voorstellen.
Ik ben Sven Caers, voor velen hoor ik misschien al bij het meubilair van De Witte Mol na enkele jaren stage en vervolgens bijna 18jaar leefgroepwerk te doen hier in De Witte Mol.
Jullie kennen me ook als verantwoordelijke van onze Therapiehond Pebbles, dit blijf ik ook gewoon verder 2u/week opnemen. Daarbuiten zal ik nu mijn werk als auti-coach en RTH-begeleider uitbreiden van 1 dag in de week naar 36uren per week.
Het begeleiden van mensen onder RTH is voor mij dan ook niets nieuw meer, maar ik ben wel ontzettend blij met deze kans en uitbreiding. Ik neem niet enkel de begeleiding op mij, maar zal ook een bruggenbouwer zijn tussen de verschillende partners binnen de RTH-projecten zoals de gemeente Mol, De Schakel en anderen.
Buiten mijn werk hier, ben ik ook zelfstandig auti-coach in Centrum Vector in Mol, heb ik samen met Els (voor velen jullie nog wel bekend ;-)) 2 puberende zonen en een bruine labrador met bijna een pensioengerechtigde leeftijd waar we nog rustige wandelingen mee doen in binnen- en buitenland.
Greet Goris
Als oudste van ons RTH-groepje, zal ik dan maar eens afsluiten.
En met zo’n 25 jaar dienst binnen vzw Stijn ga ik er vanuit dat iedereen mij, Greet Goris, al wel een beetje kent.
Tussen mijn 4 mannen thuis moet ik af en toe m’n vrouwke wel staan!
Dankbaar voor dat rugzakje vol bagage spring ik nu graag in een nieuw avontuur!
Maar ik denk dat we bij RTH graag puzzelen, want ook mijn puzzelstukje is gelegd.
Voor een stevige (berg)wandeling en een goeie babbel met een zelf gebakken wafel erbij, sta ik paraat!